WORLD-IN-HANDS

Misjonstur for familier

Familier fra Hamar Frikirke var en pilotgruppe i et samarbeid med Mission Adventures og Familiefokus, to avdelinger i Ungdom i Oppdrag. Mission Adventures har i flere år lagt til rette for ungdomsgrupper å reise på misjonsturer. Familiefokus jobber med familie og samlivsarbeid, og har blant annet stor erfaring i å arrangere familieleire hver sommer. Vi hadde et felles ønske om å gå opp en løype for at familier sammen, gjerne fra samme menighet, kan få en misjonserfaring.

FAMILY ADVENTURES

Konseptbeskrivelse

Familier fra Hamar Frikirke var en pilotgruppe i et samarbeid med Mission Adventures og Familiefokus, to avdelinger i Ungdom i Oppdrag. Mission Adventures har i flere år lagt til rette for ungdomsgrupper å reise på misjonsturer. Familiefokus jobber med familie og samlivsarbeid, og har blant annet stor erfaring i å arrangere familieleire hver sommer. Vi hadde et felles ønske om å gå opp en løype for at familier sammen, gjerne fra samme menighet, kan få en misjonserfaring.

Mission Adventures konsept er å legge til rette for grupper fra ulike menigheter, med logistikk, opplæring, kontakter og program på misjonssted. Gruppen og pastor/leder blir da frigjort til å bruke tid sammen og fokusere på de folkene de skal nå. Hele opplegget varer ca. 14. dager, der de 4 første dagene er en treningsleir. Da det går med noe tid til reise, har man ca. en uke på misjonsstedet. Prisen er ca. 5000,- pr. voksen og noe mindre pr. barn. Menigheten bidro med 2000,- til hver familie.

Familiefokus har en del undervisningsopplegg for familier, som fungerer fint som en del av opplæringen på treningsleiren. Vi brukte deler av stoffet fra familiekurset “I samme båt”, om å fungere sammen som familie.


Menigheten

Hamar Frikirke er en menighet som har folk i alle aldersgrupper. Vi har en del erfaring med å sende ungdommer på teamtur, både gjennom Mission Adventures og på egenhånd. Denne gangen ønsket vi å prøve oss med familier. Det at foreldre og barn får en misjonserfaring sammen oppleves veldig meningsfullt. Det å fungere sammen som familier og være eksempler for de vi møtte var også veldig godt. Vi var 5 familier, 20 personer, i alderen 3-over 40. Opplegget passer nok best for foreldre med barn i skolealder. Menigheten har et stort misjonsengasjement og det er en god støtte å ha i ryggen, med bønnestøtte, innsamling av klær og økonomisk støtte. I tillegg til økonomisk støtte til hver familie ble det også tatt opp en kollekt som teamet tok med og ga til et prosjekt i Latvia. Det ble også samlet inn klær, sko m.m. som vi hadde med og delte ut.


Treningsleir på Grimerud, 15-18. juli

Vi fulgte delvis ungdommenes treningsleir på Grimerud før vi reiste til vårt misjonssted. Temaet i år var “Kairos”, om å gripe anledningene Gud gir. Fellesmøtene hadde en klar ungdomsprofil, med forkynnelse til omvendelse og overgivelse før utreise. De hadde også nyttige seminarer om kulturforståelse og det å dele vitnesbyrd. Da vi alle bodde i nærheten,  valgte vi å sove hjemme, var med på noen av fellesmøtene og hadde ellers vårt eget opplegg med forberedelser. Vi ba og lovsang Gud sammen og øvde på sanger, dans og drama som vi ønsket å bruke i Latvia. Vi øvde inn en fellessang/dans for alle “We will stand”, en dans for barn og mødre “Joyful”, en teamsang “Jesus Christ is Lord of all” og et drama “Familien”. I tillegg hadde et par av jentene en dans og et par av gutta en breakdance. Vi øvde også på å knyte ballongfigurer. Vi tok med klovneutstyr og ansiktsmaling. For å ha litt kulturell utveksling hadde vi også “halling”, der gutta sparker av hatt på pinne. Høydepunktet var kanskje hinderløypa, med mye latter og sammenspleising av teamet som fikk navnet “Fri Familie”. Vi innser at familiene nok kunne ha mer nytte av flere egne møter og undervisning, i stedet for fellesmøtene med ungdommene.


DAGBOK FRA MISJONSTUR TIL LATVIA, 19.-28. juli 2011

DAG 1
Avreise fra Grimerud kl.6.00. En trøtt men forventningsfull gjeng er klar for misjonseventyret som venter! Det gikk radig mot Stockholm. Rastestedet hadde altfor dårlig do- og kafeteriakapasitet, så mye av pausen gikk med til å stå i kø. God stemning i bussen!  Barna fant hverandre, og koste seg sammen mellom smålurene. Alle hadde en hemmelig venn, så det vanket mange oppmuntrende ord og smågaver på kryss og tvers!

Oppholdet på ferja mellom Stockholm og Riga var et høydepunkt for alle: fine lugarer for hver familie og flott middags-og frokostbuffet som var inkludert i prisen for turen. Dessuten morsomme ball- og  lekerom og show for barna. De voksne likte nok best å sitte i en god sofa og nyte panoramautsikten over Stockholmsskjærgården. En nydelig kveld!
 

DAG 2

Vi ankommer Riga i 11-tiden. Vi pakker om bussene og sier farvel til ungdomsteamene før vi setter kursen mot “vår” by, Saldus. Etter et par timers kjøring ankommer vi St.Gregory School hvor vi skal bo under oppholdet i Saldus. Vi blir hjertelig tatt imot av Ieva, som er vår kontaktperson og samarbeidspartner disse dagene.

Det viste seg å være et ideelt sted å bo. Hver familie disponerte to soverom med tilhørende kjøkken og bad. I matsalen fikk vi servert frokost, lunsj og forseggjorte middager. Det var leid inn en dame som stod for matlagingen. Kveldsmat fikk vi utdelt til å ha på rommet, for å kunne spise når det passet hver familie best.

Etter en deilig middag følte både små og store behov for å røre litt på seg og utforske litt av området i nærheten av skolen. Byen virket så ren og ordentlig, med mange flotte parkområder og lekeplasser. Overalt var det nydelige blomsterbedd. Vi skulle komme til å se andre sider av byen etter hvert.

Vi oppholdt oss en stund på en lekeplass hvor det holdt til en gjeng med gutter i 10-12-års-alderen. Det ble en spesiell opplevelse for flere av oss. Guttene var både tøffe og avvisende, og myke og kontaktsøkende. Du fikk en følelse av at de var en slags gategutter som ikke hadde noe annet å ta seg til en å være der, og som kanskje ikke ville være hjemme. Vi skulle komme til å treffe disse guttene mange ganger de neste dagene, og de hadde allerede fått en plass i hjertene våre!

Teamsamling for alle på kvelden: Bønn og lovsang, info. om de neste dagene, og hemmelig venn blir avslørt! Vi snakket på nytt om visjonen og tankene hver av oss hadde delt med hverandre på Grimerud for å bli minnet på hvorfor vi har dratt hit.
 

DAG 3 OG 4
Etter frokost og solotid (familieandakt) hadde vi teamsamling og øving på sang, dans og drama. Etter lunsj var det tid for å gå ut i felten for å tjene!
Hele uka hadde vi med oss tre jenter som  tolker. De var ikke kristne, men de tjente oss på en flott måte. Vi ble glad i dem, og de ble nesten som en del av teamet vårt. De fikk høre og se mye disse dagene som vi tror gjorde dypt inntrykk på dem! 

Vi gikk først til Dagsenteret sammen; et offentlig dagtilbud for barn fra vanskeligstilte hjem. Først viste vi fram det vi hadde øvd på, og vi fortalte hvem vi var og hvorfor vi var i Latvia. Vi byttet på å presentere og forklare de forskjellige innslagene, og vi hadde mulighet for å dele evangeliet på en klar og enkel måte. Etterpå spredte vi oss på forskjellige aktiviteter.  Alle fra teamet vårt deltok på hver sin måte, alt fra “icebreaker” med de minste barna som sang med hånddukker, jenter som danset, gutter som breaket, hele teamet danset og sang, guttene spilte fotball med guttene på Dagsenteret, ansiktsmaling og figurballonger. Barna vi møtte kunne virke litt avmålte og avvisende i starten, men vi merket hvordan de tødde opp etter hvert, ansiktene ble mer åpne og smolene kom til syne.  Flere av guttene fra parken den første dagen i Saldus møtte vi igjen her!

Noen av familiene gikk videre på husbesøk, mens noen ble lenger på Dagsenteret. Vi fikk besøke flere hjem hvor nye sider av Saldus og Latvia kom tydelig fram; alenemødre som hadde ansvar for mange barn alene i svært fattigslige leiligheter og hus. Med lite støtte fra det offentlige måtte de klare seg på et minimum. Mennene var stort sett fraværende, og de vi traff hadde alkoholproblemer eller psykiske problemer. Vi hadde med matposer og samtalte og lyttet.  Der det var naturlig og åpenhet for det, kunne vi dele evangeliet og be for familiene. Det var spesielt å ha med barna våre på husbesøk.  Noen hadde med seg leker de hadde fått det for seg at de skulle gi bort, og de fikk erfare at “det er en større glede å gi enn å få”. En av jentene våre la merke til at jentene som hadde fått smådukkene hennes hvinte av fryd! Vi ga også bort tegnesaker og ballonger.

Etter middag på skolen gikk noen av oss til hjem der vi fikk være med på å modellere hvordan et husmøte kan arte seg med lovsang, bønn, vitnesbyrd og enkel forkynnelse. Vi hadde tre slike husmøter i løpet av dagene i Saldus, og her traff vi også flere av foreldrene til barn på Dagsenteret.

Denne kvelden fikk vi høre om terrorangrepene i Oslo og på Utøya. En gutt på Mission Adventures-teamet i Romania lå også skadet på sykehuset i Bucurest. Dette måtte vi de neste dagene ha med oss som et bakteppe, men vi opplevde ikke at det fikk ødelegge noe for det vi var kommet for å gjøre. En av guttene i teamet måtte også legges inn på sykehus for å operere ut en stein. Han fikk behadling på et godt sykehus i Venspils, og tok fly hjem sammen med pappaen sin samme dagen som resten av teamet dro hjem med buss og ferje. (Dekket av forsikringsselskapet).
 

DAG 4
Vi inviterte alle vi traff de første dagene til Family Encouragement Day som vi arrangerte på St. Gregory School den fjerde dagen.
Kl.13.00 serverte vi lunsj utenfor skolen. Etterpå viste vi “programmet vårt”, og særlig gjorde dramastykket “Familien” dypt inntrykk på mange av mødrene og barna som hadde kommet. Uten ord ble det mange av dem selv hadde erfart vist foran øynene dem; Familien som ble ødelagt og revet fra hverandre. Dramastykket slutter med at far kommer til sans og samling, roper til Gud og vender tilbake til kone og barn igjen. En i teamet hadde en appell om Guds tanker for familien, og om Gud som en far for oss der mennesker svikter.

Så var det tid for aktiviteter. Vi fordelte oss på forskjellige poster og fikk også hjelp av et spansk DTS-team som var på skolen for helgen. Tanken var at folk skulle gå familie- og gruppevis rundt på de forskjellige aktivitetene, og at det skulle demonstrere og sette fokus på samarbeid, fellesskap, det å bruke tid sammen etc. Erfaringen var at de fort spredte seg på de aktivitetene de hadde mest lyst på, og ikke gikk så mye sammen i de opprinnelige gruppene. Eks. på aktiviteter var ansiktsmaling, perling, maling, hallingkast, kaste ball i bøtte, “Hvor langt hopper laget ditt”, “Bygg det høyeste tårnet av spaghetti og marshmellows, bære vann i hendene fra bøtte til bøtte, figurballonger og kortlaging. Et sted var det også mulighet for å ha samtaler, sjelesorg og få forbønn, noe flere benyttet seg av. I et stort rom hadde vi lagt ut klær vi hadde med oss fra Norge som folk kunne forsyne seg av.
Kl.17.00 grillet vi utenfor skolen, og det vanket bursdagssang og kake til to gutter fra byen!

Det var en dag fylt av liv og glede for barna og der flere av foreldrene ble dypt berørt. Det var litt vanskelig å sette strek og avslutte det hele, for barna ville helst bli. Trygghet, tillit og kontakt var skapt mellom oss, og særlig mellom våre barn og barna fra Saldus. De neste dagene var det en gruppe barn som oppholdt seg ved skolen fra tidlig om morgenen til sent på kvelden….
 

DAG 5    
Så var det søndag og kirketid. Noen ble på basen med barna, mens andre fordelte seg på tre gudstjenester i forskjellige menigheter, Den (lille) lutherske kirken, Baptistkirken og Den katolske kirken. Vi ble godt tatt imot. Vår kontaktperson Ieva har venner i alle sammenhenger, og nyter respekt for det arbeidet hun gjør for byen. Vi inviterte alle til “kirkekaffe” på Gregory School kl.15.00.

Vi serverte  “kirkekaffe” ute på trappa; snacks, frukt og kaker, te og kaffe. Det kom ikke så mange fra menighetene, men barna og noen av familiene vi hadde blitt kjent med de siste dagene var på plass! Noe av målet med samlingen var å prøve å skape noe kontakt mellom kirkegjengerne og de vanskeligstilte fra byen. Vi lyktes vel ikke helt med  dette, og opplevde at det er en barriere og et klasseskille  der som må overvinnes. Tenk hvis Ieva hadde hatt menighetene enda mer på lag i oppfølgingen etter at vi drar hjem!

Vi viste fram mye av programmet vårt, og temaet for appellen denne dagen var enhet i Jesus. Da vi avsluttet ved middagstider, kjente både stor og liten fra teamet at vi var glade, men slitne, etter to intense dager med arrangement. Vi droppet planene for kvelden og ruslet fredelig og rolig gjennom Saldus gater, kjøpte is og bare var til! Det var en viktig prioritering, særlig for barna våre. Og vi traff jo på noen av guttene “våre” som reket rundt i byen! Det å møte de samme barna igjen dag etter dag opplevdes veldig spesielt, meningsfylt og helhetlig. Vi følte at vi ikke bare var med på mange enkelt-stunts, men at vi ble kjent med og glad i barna, og at vi virkelig fikk bety noe for dem.
 

DAG 6
Denne dagen var satt av til fridag for teamet. Vi kjørte ca. to timer nord-vestover til byen Venspils ved havet, og vi hadde en nydelig dag på stranden. Før vi returnerte mot Saldus spanderte Mission Adventures pizza på oss! Det anbefales litt mer rekognoseringsarbeid på forhånd, for både store og små bein gikk og gikk på kryss og tvers i Venspils før vi fant et sted…

På vei tilbake stoppet vi i Kuldiga og så på den spesielle fossen som har bare to meters fall, men hele 110 meters lengde. Det var et fantastisk område med parker, flotte gamle hus, broer og et vell av blomster, men doer fant vi ikke så mye av...

Vi ankom Gregory School i seneste laget for de minste, men det hadde vært en flott og forfriskende dag.
 

DAG 7 
Dette var den siste dagen med tjeneste, og vi merket nok at det var litt “dagen derpå” for noen og enhver. Det tok tid før vi kom skikkelig i siget.
Vi besøkte Social House, et botilbud for vanskeligstilte, og et gamlehjem. Vi sang, danset og delte enkelt fra evangeliet. På gamlehjemmet satt de klar og ventet da vi kom, og vi så øyne bli fulle av liv og også tårer da vi viste det vi hadde øvd på. Det betydde nok ekstra mye for dem å se barna i aksjon. Før vi dro, gikk vi rundt og hilste på de eldre, og vi fikk be for flere.

Om ettermiddagen gikk noen til  Ievas hus for å se hvor hun bodde. En familie ville ta et ekstra husbesøk til en enslig mor som de hadde besøkt tidligere. Ellers var tiden kommet for pakking og vasking for de voksne. Barna fra byen lekte med barna våre utenfor skolen i flere timer. Våre tre kjære tolke-jenter reiste fra oss. Hva skulle vi gjort uten dem? Hva har skjedd inni dem denne uka? Vil vi se dem igjen noen gang?
 

DAG 8
Tid for avskjed og avreise. Ieva og barna fra byen vinket oss av sted. Kanskje vi kan dra hit sammen en annen gang?
Turen var godt organisert fra Mission Adventures side, og det var viktig og riktig at matlaging og oppvask ble satt bort. Det var også bra at vi tok noen små grep underveis og kansellerte noen av  planene da vi så at barna våre trengte at vi stoppet opp litt.

Det var unikt å få samarbeide med Ieva som kjenner byen og menneskene så godt. Teamet vårt fungerte godt sammen – det er en fordel og styrke å kunne gjøre dette sammen med mennesker en kjenner fra før. Barna våre hadde kost seg sammen som en stor søskenflokk, og de hadde vært sentrale og synlige i tjenesten for byen og menneskene vi møtte. Det var barna som var de store kontaktskaperne på turen!

Dette ga mersmak! Det hadde vært stor åpenhet for å dele evangeliet, og vi hadde vært med på å gi mye håp og glede! Vi kan anbefale andre grupper av familier fra menigheter til å ta lignende turer sammen: -En meningsfylt ferie!

 

Kontakter

Nyttige kontakter for å legge opp en slik tur:
Mission Adventures, epost: [email protected], tlf. 62574300
Familiefokus, epost: [email protected], tlf. 62574300
Hamar Frikirke, epost: [email protected], tlf. 62598220/93043604