Søk

Festivalsommeren – viktigere enn vi kanskje tror?

Hei! – sa jeg til henne – så fint at du er her! Hun kikket spørrende, men høflig, tilbake på meg og sa Hei – men litt mer avventende. Jeg husket ikke hvor jeg hadde henne fra, men jeg visste at jeg hadde sett henne før, og derfor sa jeg hei – litt sånn frimodig. Jeg var nemlig stinn av selvtillit, for helgen på Skjærgårds på Berg sommeren 2000 hadde vært helt super. Jeg hadde sittet i festivalkontoret med en helt super jente, som to år senere skulle vise seg å bli min kone, som jeg nå 20 år etter, fremdeles er gift med. Jeg var med i Singspiration i Kragerø, spilte i bandet, hadde kommet inn på musikklinjen på Bibelskolen i Staffeldsgate i Oslo (etter å ha gjort opptak på kassettspilleren) – det meste lå godt tilrette for en super sommer og høst, og hva var vel ikke mer naturlig enn å hilse frimodig på kulturministeren som hadde tatt turen til Kragerø, og som jeg møtte i klatreveggen. 

Jeg tror at vi denne sommeren vil (gjen)oppdage fellesskapets betydning.

Jeg har lært av en eldre mann, at det vi husker fra barndommen og ungdomstiden, ofte er det som skilte seg ut fra det «vanlige» livet. Hverdagene husker vi ikke så mye av, men vi husker det som var spesielt bra eller spesielt dårlig eller vondt. Vi vet også at ca. 80% av de som tar imot Jesus som frelser, gjør det før de fyller 20 år, og de som gjør det, de gjør det ofte i forbindelse med noe som er annerledes enn det vanlige. Det kan være i forbindelse med en leir, en event, en festival eller noe annet som er litt annerledes. 

Viktig festival gjennom 40 år

Gjennom 40 år har Stiftelsen Skjærgårds arrangert festival for ungdommer og unge voksne. I år igjen, skal vi samles på Risøya utenfor Tvedestrand 7. – 10. juli. Nå er det flere år siden sist, pga pandemien. Og, jeg gleder meg veldig. For jeg har så tro på det vi driver med. Skjærgårds har gjennom 40 år gitt unge mennesker en mulighet til å bli kjent med ny kristen musikk, og de har fått høre og gitt respons på god kristen forkynnelse. Jeg tror at vi som kristne trenger å samles i stort. I store forsamlinger – i tillegg til det vanlige. For det å komme på Skjærgårds – det åpner øynene våre – slik at vi kan se – at WOW – finnes det så mange kristne? 

Jeg gleder meg til å se flere tusen ungdommer innta Risøya til sommeren. Med forventning, glede og energi.

Jeg tror at vi denne sommeren vil (gjen)oppdage fellesskapets betydning. At vi kan stå sammen, på tvers av kirkesamfunn, for å peke på det viktigste i troen. Nemlig at Gud sendte Jesus til verden, slik at vi skulle få se hvordan Gud er. Gud i menneskeform. Og, at gjennom at Jesus døde på korset, så er veien åpen inn til en relasjon med den levende Gud. Og, gjennom det igjen, så har vi alle adgang til Guds rike. Det har kommet ned. Det har flyttet inn. Det har tatt bolig. Og Gud, er ikke langt borte fra noen av oss. Han er nær – og Han er her. 

Jeg gleder meg til å se flere tusen ungdommer innta Risøya til sommeren. Med forventning, glede og energi. Og, så gleder jeg meg veldig til å se «toget» av ungdommer som går til nattverd lørdag kveld, etter tidenes konsert med Jesus loves electro. Fra dans og show, til nærhet og hellighet. Alt på en gang. 

Jeg håper vi sees! Og, jeg håper du inviterer med deg noen venner. For denne sommeren på Skjærgårds tror jeg ikke du vil gå glipp av. 

Martin Daland
Daglig leder i Stiftelsen Skjærgårds.