Søk

Sommertro – ørken eller oase?

Sommerferie og tiden uten fast rytme.

Vi går kanskje denne tiden i møte med ulike tanker og forventninger. Jeg personlig elsker ferie med familien. Ja, det kan bli mye liv og røre med fem stk trykket sammen i en campingvogn, men feriehodet mitt takler det (ofte) litt bedre enn når vi er hjemme. På ferie er det ikke mange andre ting som MÅ gjøres og dermed kjemper om kapasiteten min. Da er det bare akkurat dette som skjer. 

Noen fyller ferien med leirer og festivaler og føler kanskje at sommeren er troens oase. Andre syntes at sommeren er en tid der rutiner forsvinner og trosrytmene kommer tilbake ved skolestart. 

Uavhengig av hvordan sommertroa oppleves, så er ofte sommerferien en periode med mer tid. Mer ro i kroppen? Kanskje har man mer overskudd til prat ved sengekanten eller lesing av bøker i sofaen? Kanskje er dette tiden for å printe ut og ta i bruk den bønnen du så lenge har tenkt det kunne være fint å lære barna? Eller skaffet seg den samtaleboksen du gjerne skulle brukt tid på rundt måltidene? 

Troen er mer enn kveldsbønn og takk for maten

Før sommerferien i fjor lagde jeg to nøkkelring-hefter. En med bønner og en med nattasanger. Jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at i ferien har jeg mer ro i kroppen rundt leggetid, så hvis det er en tid jeg skal introdusere noe nytt er ferien for meg en perfekt mulighet. Er det noe du har tenkt lenge på å starte med/introdusere eller kjenner du har mer overskudd til å ta tak i nå som det er sommerferie? Kanskje kan utfordringer som dette virke motiverende, eller kanskje kan det oppleves som en byrde. Husk at å så tro i barnas liv er noe av det vakreste og viktigste vi kan gi dem. Og heldigvis gir vi troen videre ved mer enn bare trosrytmer som kveldsbønn og sang for maten. Når du ser barnet ditt, elsker barnet ditt, heier på barnet ditt, bruker tid med barnet ditt og ler sammen med barnet ditt, nettopp da er du med på å speile Jesus og hvordan Han ser, elsker, heier, prioriterer og føler med våre skatter. Ikke se smått på de gode øyeblikkene du skaper med dine barn/tweens/ungdom i ferien. DET er tro i hjemmet. 

Husk at å så tro i barnas liv er noe av det vakreste og viktigste vi kan gi dem!

Tro i hjemmet ved at du lever ut de verdiene du formidler. Tro i hjemmet ved at du bygger en trygg relasjon, som gjør at barna alltid vet de kan komme til deg med alle slags spørsmål og alle slags erfaringer. Tenk å kunne få følge barnas trosreise så tett. Både skummelt og spennende, og uten at det skal oppleves som enda en «oppgave» er troa en verdi som kan få prege våre valg.

En hverdag der troen får plass

La oss se stort på dette med et positivt sinn. Gud har gitt oss en mulighet, la oss ta den, gjøre det vi kan og gi resten tilbake i Guds hender. La oss gi troa videre og samtidig bygge trygge, selvsikre barn med troa på seg selv og tillit til den Jesus sier at de er, så de klarer å bære troa livet ut, i møte med verden. La oss aldri slutte å be for barna våre, og la oss skape en hverdag der troen får plass, uten forventning om at hver dag må se ut som en søndagsskole av den grunn.

Så gå inn i ferien med senkede skuldre, nok av is i fryseren, skitne sokker på gulvet og familien rundt deg.

God sommer!