Søk

Han er ikke tung, han er min bror

Som barn var det et bilde som brant seg fast på netthinnen min. Bildet var av to barn på flukt. Den største bar den minste på ryggen sin. Beina til den som bar var tynne og for svake for vekten han bar, men på samme tid kunne beina likevel bære hele verden. Det var tungt, men han hadde krefter til å bære fordi det var meningsfullt. Han som bar ble spurt om det ikke var tungt. Gutten svarte med et alvorlig blikk: «Han er ikke tung, han er min bror». 

Moderne slaveri

I dag er det vår tur til å bære. Det er på tide at være bein som bærer brødre og søstre som lever i moderne slaveri og som ikke har mulighet til å gå selv. 

I følge FN er det anslått at ca. 50 millioner mennesker lever i moderne slaveri. Syv av ti moderne slaver er kvinner, og en av fire er barn. Det er altså over 10 millioner barn som lever i moderne slaveri. Verden har aldri hatt flere slaver enn nå. 

I historietimene på skolen lærte vi om grufulle slaveskip, bommulsplantasjer, rasisme, hat, vold, undertrykkelse og utnyttelse. Vi ristet på hodet og ble rystet over menneskers kapasitet til hat og utnyttelse. Vi undret oss over tilhørerens sløve blikk. Visste de ikke hva de gjorde? Hvor var samvittigheten? Hvor var medmenneskeligheten? 

Det er lett å bli sløv. Det er fort gjort å ikke se hva som skjer rett foran nesa vår. I dag er det vår tur til å våkne opp! 

Fordi det samme skjer i dag, men på nye måter. Faren er stor for at klærne vi går i, mobilen vi trykker på eller sjokoladen som smelter på tungen har vært en del av en moderne slaverikjede. Menneskeverdet blir krenket på det dypeste gjennom vold, tvang og seksuelle overgrep hver dag. 

Det er fort gjort å ikke se hva som skjer rett foran nesa vår.

Vårt overforbruk, våre altfor billige røverkjøp, våre klikk på nettet og vår holdning om at vi ikke kan gjøre noe, er med på å opprettholde moderne slaveri. 

Vi kan ikke gjemme oss, vi må ta ansvar. Vi må bære våre brødre og søstre. 

Stå opp mot urettferdighet!

I historietimene lærte jeg også noe annet viktig; at i møte med overveldende mørke var det noen mennesker som handlet, sto opp mot urettferdighet, noen som gav sitt liv og sin karriere. Noen som valgte å sette andre foran seg selv.

De mistet ikke håpet. De var i mindretall, men likevel kraftfulle. 

Så derfor; 

Ikke mist håpet. 

Ikke si at det ikke hjelper. 

Dine handlinger kan hjelpe et barn og et liv ut av slaveri. 

Ditt lokallag og din kirke kan bry seg. Dere kan engasjere dere i en kamp som er verdt å kjempe for. 

Spør i butikken hvor klærne er produsert.

Snakk med venner om problematikken.

Kjøp mindre.

Engasjer deg politisk.

Sett opp Vingespenn i din kirke for å starte engasjementet. 

Skriv kronikker.

Og ikke minst, start med deg selv!

Ditt ansvar. 

Ditt liv. 

Dine handlinger. 

Bli en Medspiller.

Engasjer deg.

Det er på tide at vi går. Beina våre har krefter nok til å bære denne meningsfulle byrden. Fordi det er vår bror og det er vår søster vi bærer.